DC motori i komponente

Rezervni delovi za viljuskare u Beogradu, DC motori i komponente za viljuskare, polovni viljuškari, sevis viljuškara sa izlaskom na teren.

Četkice motora, držači četkica motora, oprige četkica i ostalo.

Opis DC Elektromotora

Elektromotori su uredjaji koji petvaraju električnu energiju u mehaničku. Elektomotori uglavnom rade na principu elektromagnetne indukcije, mada postoje i elektromotori koji koriste fruge elektromehaničke fenomene, kao što su elektrostatička sila i piezoelektrični efkat. Kada se kaže elektromotor, uglavnom se misli na rotacioni elektromotor tj. motor koji stvara obrtno kretanje. Takodje postoje i linearni motori, ali o njima u ovom tekstu neće biti reči. Ovde ćemo se baviti elektromotorima koji se pobudjuju jednosmernim naponom/strujom.

Mnogi od nas su još u osnovnoj školi na časovima tehničkog obrazovanja pravili male elektromotore od lima i lakirne bakarne žice, koji su se obrtali priključivanjem na napon baterije od 9V. Ovde će takodje biti reči o motorima namenjenim jednosmernim veličinama, koji su danas nezabiolazni u svim domaćinstvima i svim segmentima industrije. Takodje ih možemo sresti u računarskoj opremi, automobilima, viljuškarima itd. Glavna prednost jednosmernih motora u odnosu na one koji se napajajau naizmeničnim veličinama je lakše upravljanje brzinom, momentom i smerom obrtanja. DC motori se uglavnom prave za manje snage, jer bi veće snage oni morali da imaju i jače i veće izvore jednosmerne struje.

DC motore možemo podeliti po tome kako su vezani namotaji polja (statora) i armature (rotora). Imamo serijske i paralelne motore.

Gore navedeni text preuzet je sa sajta www.automatika.rs/baza-znanja/mehatronika/dc-elektromotori.html